Az asztma kezelése

Az asztma kezelés célja

Az asztma kezelése nemzetközi, és ennek figyelembe vételével megfogalmazott hazai iránymutatás alapján történik, ami segítséget jelent abban, hogy a rendelkezésre álló hatékony és biztonságos kezelései lehetőségek közül orvosa azt válassza, ami az Ön esetében,  aktuális állapotát is figyelembe véve az optimális megoldást jelenti.

A kezelés célja

  • Ne kegyen nappali tünete
  • Ne legyen éjszakai tünete, ami akadályozza a nyugodt alvást
  • Ne legyen szükség a rohamoldója használatára
  • Ne forduljon elő asztma roham
  • A betegsége ne befolyásolja a mindennapjait (beleértve a fizikai terhelhetőségét is)

Az asztma kezelés elve

Az asztma kezelését egy lépcsősorként lehet elképzelni, ahol minden lépcsőfok – jelenleg öt szintet különböztetünk meg – különböző intenzitású kezelést jelent. 

Kezelőorvosa ezen a lépcsősoron lép  fel vagy le, attól függően, hogy az Ön állapota milyennek bizonyul. 

A cél az, hogy mindenki azt a  lehető legkisebb mennyiségű gyógyszert kapja, ami elégséges ahhoz, hogy a betegsége  stabil, jó állapotban maradjon.

 Ennek megfelelően élete során, de akár egy év különböző időszakaiban is más intenzitású  gyógyszerelésre lehet szüksége.

A kezdő szint függ attól, hogy milyen súlyosak a tünetei. 

Lépegetés a kezelési lépcsőkön

Mielőtt a kezelő orvosa felfele lépne a kezelési lépcsőkön, ellenőrzi, hogy rendszeresen használta-e a gyógyszereit, jól végezte-e a belégzést, illetve azt, hogy nincs-e olyan trigger tényező a környezetében, ami akadályozza az optimális állapot elérését. 

A lefele lépés mérlegelésnél értékelik a tüneteit, a kezelés lehetséges mellékhatásait, azt, hogy milyen tartósan használta már ezt a dózist,  valamint a jelenlegi adag előnyeit, a csökkentés elvi kockázatát , figyelembe veszik továbbá az Ön véleményét.

A  lefele lépés akkor valószínű, ha legalább három hónapon át az állapota stabilan jó volt. 

Ezt követően körültekintően kell értékelnie a tüneteit, amennyiben azok felerősödnek, gyakrabban kell használnia a rohamoldódat, vagy a csúcsáramlás értéke leesik, a kezelő orvosa segítségét kell kérnie.