Mi befolyásolhatja az asztma tüneteket?

Az asztmás betegeknél bármi, ami a szervezetben gyulladást generál  befolyásolhatja a légutak is, ami  azt jelenti, hogy az eleve érintett, érzékeny hörgőrendszer még intenzívebben reagál az úgynevezett asztma triggerekre vagy az irritánsokra.

Az asztma tünetek, –  különösen a köhögés – sokszor az éjszaka folyamán  romlanak, ami elsősorban a nem, vagy nem kielégítően kezelt eseteknél figyelhető meg.   

 Ennek oka feltételezhetően az, hogy a szervezet működését szabályozó funkciók egy része alvás alatt megváltozik.

A betegek egy  része bizonyos élet szakaszokban  nagyobb  valószínűséggel mutat tüneteket. Ezek a gyermekkor, a „változó kor” és a terhesség.  Ezeket a jelenségeket a hormon háztartás változásával hozzák összefüggésbe, jóllehet a háttér folyamatok pontosan nem ismertek.

dohányzás,  akkor is, ha az csak passzív folyamat – vagyis nem az asztmás beteg, hanem a környezetében élők gyakorolják azt –  kiválthatja vagy fokozhatja a tüneteket.  A dohányfüst irritálja, sőt tartósan károsíthatja is a légutakat és a tüdőszövetet.

Az elhízás szintén befolyásolja a betegek állapotát. Ez részben a légzési munka megváltozásával, másik részben a szervezetben ennek nyomán kialakuló általános gyulladással függ össze.

Dohányzás és asztma

A dohányzás,  akkor is, ha az csak passzív folyamat – vagyis nem az asztmás beteg, hanem a környezetében élők gyakorolják azt –  kiválthatja vagy fokozhatja a tüneteket.  A dohányfüst irritálja, sőt tartósan károsíthatja is a légutakat és a tüdőszövetet.